Szépségvitaminok

Vannak vízben oldódó vitaminok, ezek gyorsan ürülnek ki a szervezetből, B,C,H,P,U-vitaminok. A zsírban oldódó vitaminok lassan szívódnak fel, a szervezetben felhalmozódhatnak A, D, E ,F,K,Q-vitaminok. Ezúttal csak azokkal a vitaminokkal foglalkozunk, amelyeknek a bőrre jelentősebb hatással vannak. A vitaminok és az ásványi anyagok, kis mennyiségben vannak jelen a szervezetünkben , de annál fontosabbak, antioxidáns energiaforrás és védekező szerepe miatta. Használatuk a kozmetikai krémekben már nagymértékben elterjedt, így kívülről is támogatjuk a bőrünket, a kutatások pedig további ígéretes felfedezéseket tartogatnak.

A-vitamin

Hiányában seborrea akne alakul ki. A bőr sejtjeinek az osztódását és érését, a haj táplálását segíti. Nem engedi megvastagodni és kiszáradni a hámot, a bőrfelszínt, így a bőr selymes, rugalmas és sima lesz. Normalizálja a faggyúmirigyek működését, gyulladáscsökkentő és gyorsítja a sebgyógyulást. Fertőzésekkel szemben is védi a bőrt. E- vitaminnal egymás hatását erősítik. Hiányában a bőr kiszárad, megvastagszik, a köröm töredezik. Túladagolása hámlást, viszketést, hajhullást, körömelváltozást okoz. Az A-vitaminnak csupán az előanyagai lelhetők fel, amelyekből azonban testünk képes A-vitamint előállítani.
A-vitaminban különösen gazdag a máj és egyéb belsőségek, a tojássárgája, a tengeri halak a tejtermékek a zöldségek és a gyümölcsök. Sárga, piros, zöld növényekben,(parajban, kelkáposztában, sárgarépában, sütőtökben, zöldbabban, gabonacsírában stb.) és gyümölcsben (sárgabarackban, sárgadinnyében,narancsban stb.).

B2-vitamin (riboflavin)

A B2-vitamin annak az enzimnek az előanyaga, amelynek a tápláléklebontásban van szerepe és segíti a májnak a méreganyag kiválasztását, átalakítását. Hiánya miatt a faggyúmirigyek elzáródnak és begyulladnak, ennek következménye a pattanásos bőr.

B2-vitamin tartalmú ételek: máj, vese, szív, búzacsíra, búzakorpa, sárgaborsó, szárazbab, lencse, szójaliszt, tej, kefir, sajtok, tojássárgája, brokkoli, paraj, zöldbab, aszalt szilva, mogyoró, gesztenye, répa narancs vagy élesztő.

B3-vitamin (niacin)

A B3-vitamin bőrvédő vitamin. Hiánya miatt kialakulhat a pellagra bőrbetegség („pelle agra” „durva bőr”) illetve napfénynek kitett bőrfelületen természetellenes bőrelszíneződés barnás foltok, hólyagok, bőrgyulladás. Tehát a vitamin elsődlegesen a szép és egészséges bőrért felel. Ezenkívül elengedhetetlen a sejtekben folyó energiatermeléshez. Szinte ugyanazokat a tüneteket tudja produkálni túladagoláskor, mint a hiányában.
Ételek, amelyekben megtalálható: máj, a sovány hús, a szárnyas, a teljes kiőrlésű gabona, a hüvelyesek, a kemény héjú gyümölcsök (pl. mogyoró, dió), a burgonya és az aszalt gyümölcsök.

B5-vitamin (pantoténsav)

Elengedhetetlenül fontos az anyagcsere-folyamatokban és szintén nélkülözhetetlen bőrünk szépségének megőrzésében. Jelenlétében gyorsul a haj növekedése, serkenti a szőrtüszők működését, egyesek szerint az őszülési folyamatot lassítja. Viszont hiánya (meglepő módon) nem jelentkezik az arcbőrön elváltozások formájában. Ennek tünetei: haj- és fejbőr rendellenességek, fáradtság, láb- és kézzsibbadás.

B5 vitamin forrás: Szinte bármely egészséges táplálékban, húsokban, zöldségekben, gyümölcsökben megtalálható.

C-vitamin

Nincs nélküle egészséges bőr. Nélkülözhetetlen bőr rugalmassághoz és a nedvességmegtartásához szükséges kollagén és elasztikus rostok termeléséhez, újjáépüléséhez. Elengedhetetlen az öregedő és a vízhiányos bőr számára. A bőr felszívó képességét is élénkíti. A sejtműködést javítja, az E-vitamin hatását erősíti, jótékonyan hat az erek állapotára és antioxidáns hatása jelentős. Gyorsítja a sebgyógyulást, ezért aknés bőrre nagyon jó.

Szinte minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható.

Jelentős C vitamin források:

Csipkebogyó (termesztett) – 3000 mg
Csipkebogyó (vadon nőtt) – 300-800 mg
Édes pirospaprika – 190 mg
Édes sárgapaprika – 183 mg
Kiwi – 98 mg
Zöldpaprika – 89 mg
Kelbimbó – 85 mg
Karalábé – 62 mg
Zöldborsó, hüvelyestől – 60 mg
Vöröskáposzta – 57 mg
Földieper – 57 mg
Narancs – 53 mg
Citrom, héj nélkül – 53 mg
Fejeskáposzta – 51 mg
Karfiol – 46 mg

D-vitamin

Zsírban oldódó szteroid hormon és a kalcium és foszfor felszívódásához és beépüléséhez szükséges, csontok felépítésé mellett pozitívan hat a pikkelysömörre és ekcémára. Szépíti, javítja a bőrképet, a keringést és gyulladáscsökkentő. A D-vitamin a bőrünkben alakul ki, ehhez napfényre van szükség. Legfőbb forrásai a tojás, tejtermékek, csukamájolaj és tőkehalmáj.

 


BioLife BioKozmetika – Pécs, Münsterné Turi Ildikó – BIOLA referencia kozmetikus

Bio kozmetika
képekben

Jelentkezz be most

on-line:

Kérdésed van? Visszahívunk.

Adatkezelési tájékoztatást elfogadom

2 + 8 =